BATTERIJEN

Wat zijn thuisbatterijen?

Gebruik energie van de zon, ook ’s nachts

De vraag naar thuisbatterijen is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Consumenten die verlangen naar lagere elektriciteitsrekeningen en onafhankelijkheid hebben de vraag doen toenemen en technologische innovaties hebben de prijs naar een betaalbaar niveau gebracht.

Thuisbatterijen stellen u in staat om uw verbruik te optimaliseren zodat uw elektriciteitskosten blijvend verlaagd kunnen worden!

Zonne-energie systemen zonder thuisbatterij produceren zonne-energie die onmiddellijk gebruikt moet worden. Dit is zelden efficiënt aangezien zonne-energie voornamelijk gegenereerd wordt tijdens de dag wanneer de elektriciteitsvereisten van de meeste huishoudens lager liggen. De vraag naar elektriciteit neemt sterk toe tijdens de avond. Met een opslagsysteem kunt de zonne-energie die niet echt vereist was tijdens de dag gebruiken wanneer u die echt nodig hebt. 

Hoe werken thuisbatterijen?

Het doel van opslagsystemen is duidelijk: Ze maken zonne-elektriciteit beschikbaar wanneer u die nodig hebt – gewoonlijk ’s avonds en ’s nachts. Het principe hierachter is als volgt: De in een zonne-energie systeem gegenereerde elektriciteit wordt eerst gebruikt voor de eigen consumptie. Dit betekent dat actieve elektriciteitsverbruikers zoals diepvrieskisten of andere huishoudtoestellen onmiddellijk voorzien worden van zonne-elektriciteit. Maar als meer elektriciteit beschikbaar is dan vereist, stroomt het teveel aan elektriciteit terug in de batterij en laadt ze hierbij op. De ongebruikte elektriciteit stroomt alleen naar het openbare net wanneer de batterij vol is. Wanneer elektriciteit dan ’s avonds vereist is, is de opgeslagen zonne-energie beschikbaar. Als de elektriciteitsvereiste tijdens de dag hoger is dan de hoeveelheid zonne-energie die het zonne-energie systeem produceert, is de opgeslagen elektriciteit ook beschikbaar – ongeacht of het opslagsysteem volledig of gedeeltelijk opgeladen is. Extra elektriciteit wordt dan alleen afgenomen van het openbare net wanneer de batterij volledig ontladen is. Op deze manier is het mogelijk om een groot deel van uw elektrische behoeften te dekken met de door het zonne-energie systeem gegenereerde stroom.

SolarEdge

Growatt

Solarwatt Flex